Wellness v práci: Tipy na zníženie stresu a podporu wellbeing na pracovisku

Diana Klamová | 16. jún 2024
Wellness v práci: Tipy na zníženie stresu a podporu wellbeing na pracovisku

V dnešnom dynamickom a náročnom pracovnom prostredí je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým dbať na svoje zdravie a pohodu. Stres a vyhorenie sú bohužiaľ bežnými fenoménmi, ktoré negatívne ovplyvňujú nielen produktivitu a efektivitu práce, ale aj celkové zdravie a kvalitu života.

Našťastie existuje mnoho stratégií a tipov, ktoré vám pomôžu znížiť stres a podporiť wellbeing na pracovisku. Ktoré to sú?

1. Starajte sa o svoje fyzické zdravie

Pravidelne cvičte: Fyzická aktivita je skvelým spôsobom, ako odbúrať stres a napätie. Snažte sa aspoň 30 minút cvičiť každý deň, či už chôdzou, behom, plávaním alebo iným športom, ktorý vás baví.

Zdravo sa stravujte: Vyberajte si potraviny bohaté na živiny a obmedzte konzumáciu spracovaných potravín,cukru a nezdravých tukov. Zdravá strava vám dodá energiu a pomôže vám sústrediť sa počas práce.

Dostatok spánku: Dospelí potrebujú v priemere 7-8 hodín spánku každú noc. Nedostatok spánku môže viesť k únave, podráždenosti a zhoršeniu koncentrácie.

Nezabúdajte na hydratáciu: Pite dostatok vody počas celého dňa, aby ste zostali hydratovaní a mali energiu.

Dbajte na svoje duševné zdravie

  1. Naučte sa zvládať stres. Existuje mnoho techník na zvládnutie stresu, ako je hlboké dýchanie, meditácia, joga alebo mindfulness. Vyskúšajte rôzne techniky a zistite, ktorá vám najviac vyhovuje.
  2. Stanovte si realistické ciele. Preťaženie prácou a nerealistické očakávania vedú k stresu a vyhoreniu. Stanovte si dosiahnuteľné ciele a rozdeľte si veľké úlohy na menšie, zvládnuteľné kroky.
  3. Robte si prestávky. Odtrhnite sa od práce aspoň raz za hodinu a urobte si krátku prestávku. Prejdite sa, zacvičte si, prečítajte si knihu alebo sa porozprávajte s kolegom.
  4. Nebojte sa požiadať o pomoc. Ak sa cítite zahltení stresom alebo vyčerpaní, neváhajte požiadať o pomoc kolegu, nadriadeného alebo odborníka na duševné zdravie.

Vytvorte si pozitívne pracovné prostredie:

Udržujte si poriadok na pracovnom stole. Rozkopané papiere a neporiadok na stole vedú k stresu a znižujú produktivitu. Udržujte si pracovný stôl čistý a usporiadaný. Vyzdobte si pracovný priestor. Ozdobte si pracovný stôl fotografiami blízkych, rastlinami alebo inými predmetmi, ktoré vám robia radosť. Príjemné prostredie vám pomôže cítiť sa lepšie a sústrediť sa na prácu. Budujte dobré vzťahy s kolegami. Tie vám pomôžu cítiť sa na pracovisku komfortne a podporovane. Snažte sa spoznať svojich kolegov a budovať s nimi priateľské vzťahy. Zapojte sa do aktivít mimo práce: Venujte sa aktivitám, ktoré vás bavia a nabíjajú energiou. Trávte čas s rodinou a priateľmi, venujte sa koníčkom alebo choďte do prírody. Wellness v práci je dôležitá pre vaše fyzické aj duševné zdravie.

Dodržiavaním týchto tipov môžete znížiť stres, zlepšiť svoju pohodu a zvýšiť produktivitu.